Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите приеха директивата за повишаване на устойчивостта на критичната инфраструктура в ЕС

Снимка: Европейски парламент

С огромно мнозинство Европейският парламент прие директивата за повишаване на устойчивостта на критичната инфраструктура в ЕС.

Директивата обхваща 11 сектора, като освен енергетиката и транспорта, ще включва защита на банковото дело, инфраструктурата на финансовите пазари, цифровата инфраструктура, питейните и отпадъчни води, продоволствието, здравеопазването, публичната администрация и Космоса. С нея ще се въведат по-строги критерии за оценката на риска и информирането на отговорните лица.

Според новите правила, страните-членки ще трябва да приемат национални стратегии за устойчивост, а трансграничната комуникация ще трябва да става чрез определени единни звена за контакт във всяка държава. Отговорните лица трябва да уведомяват националните органи за всички инциденти или смущения, а органите - да информират обществеността, когато това е в неин интерес.

По-рано еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон призова страните-членки да започнат да прилагат възможно най-бързо директивата. "Не можем да си позволим да губим дори един миг, след като ракети падат на европейска земя", бе категорична тя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна