Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат поправките в Изборния кодекс

| обновено на 25.11.22 в 18:28
Снимка: БГНЕС

Изборният кодекс промени дневния ред и работното време на парламента, който заседава вече девети час. Заседанието трябваше да продължи до 15 часа, но беше удължено до края на разискванията по определени текстове.

Обсъждането по същество започна след различни процедурни предложения и почивки. Беше уточнено, че цялата парламентарна група от 53-ма народни представители на „Продължаваме промяната“ се е записала за изказване по текстовете. Част от поправките, които се разглеждат, са предложенията на „Демократична България“ за създаване на преброителни центрове с мотив, че това ще спре злонамерените практики и ще става по по-прозрачен начин пред камери. Има и предложения от преброителните списъци да бъдат изчистени лица, които през последните 6 месеца не са пребивавали в страната, а за разкриване на секции в чужбина да се искат 100, а не сегашните 40 декларации. Предлага се също да се премахне електронното дистанционно гласуване и да се увеличи съставът на Централната избирателна комисия от 15 на 25 члена.

Сред основните поправки, по които има спорове, са да остане ли общественият съвет към ЦИК, както и район „чужбина“. Тук от ГЕРБ  посочиха, че ще гласуват против собствените си предложения, както вече многократно заявиха. От ДПС посочиха, че не са съгласни най-голямата парламентарна група да бойкотира собствените си текстове.

Предложението на ГЕРБ за видеонаблюдение над процеса, при който се прави преброяване на бюлетините, както и на тези при машинното гласуване и това да се вписва в протокола, вместо да се използват записите от флашките предизвика съпредседателя на ПП Кирил Петков:

„Във филма „Бандата на Оушън“, преди да откраднат парите от сейфа, изключват камерите. Аз мисля, че може би точно оттам идва тази мотивация - да се изключат камерите да се премахнат възможността да се записват устройствата - за да може кражбата на демократичния вот на българските граждани да се случи! Още по-големият паралел с този филм, за съжаление, е, че, когато се открадне вотът на българските граждани, това е първата и най-важна стъпка, за да се откраднат техните данъци“.

„Благодаря ви господин Петков. Бих дал реплика на Джордж Клуни, но го няма“, отговори председателстващият заседанието Росен Желязков.

Разискванията продължават 

Заради поправките парламентарният контрол, предвиден за днес, отпадна. НС ще се събере извънредно във вторник от 10.00 ч. На това извънредно заседание ще бъдат разгледани удължаването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, на Здравната каса и на Държавния бюджет. Тогава ще се проведе и отмененият днес контрол върху изпълнителната власт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна