Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птичи грип в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Случаи на птичи грип са открити в Кипър, съобщи днес ветеринарната служба към Министерството на земеделието, развитието на селските райони и околната среда. От него уверяват, че компетентните държавни органи са предприели всички необходими действия и няма повод за притеснение на гражданите.

Заразната болест е открита сред домашни водоплаващи птици в две места в област Фамагуста в югоизточната част на страната. Помещенията, където се е проявил вирусът, незабавно са поставени под карантина, се посочва в официалното съобщение.

От първия момент на диагностицирането на птичия грип със специализирани тестове собствениците на птицеферми и ветеринарните лекари в страната са информирани и им е обърнато внимание за повишен контрол. Предприети са строги мерки за биосигурност, предотвратяване на риска от разпространение на заболяването и за защита на фермите за промишлено птицевъдство, уверяват от министерството.

Министърът на земеделието Костас Кадис заявява, че няма повод за притеснение на гражданите.

Кипърската ветеринарна служба е в контакт с референтната лаборатория на Европейския съюз за изпращане на материал за изследване на идентифицирания вирус.

Собствениците на домашни птици трябва веднага да информират областните ветеринарни служби в случай на инциденти, които пораждат съмнение за поява на птичи грип, подчертават от министерството


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна