Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойно е нараснал броят на неимунизираните срещу морбили деца у нас през 2020 г.

За първите девет месеца на тази година у нас е отчетен един случай на морбили

Снимка: БГНЕС

Двойно е нараснал броят на неимунизираните срещу морбили деца у нас през първата година от пандемията. В сравнение с предходната 2019 година такава имунизация не е направена на над 6500 бебета и на още близо 10 хиляди деца на 12 години, при които се поставя втора доза от задължителната ваксина срещу този вирус.

Данните са на Националния център по заразни и паразитни болести, поискани от Българското национално радио във връзка с предупреждението на Световната здравна организация, че през 2021 година е постигнато рекордно високо ниво на пропуснати имунизации срещу инфекцията.

Здравната статистика показва, че през 2019 година у нас е постигнат най-високият обхват на имунизирани с първа и втора доза от комбинираната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит спрямо четири години назад – 95 процента при бебетата и близо 93 процента при 12-годишните.

Година по-късно идва пандемията и броят на ненаправените имунизации се вдига от 3000 на 6500 при бебетата, двойно повече стават и 12-годишните без поставена втора доза. Тенденцията се запазва и през 2021 година, като броят на неимунизираните спада с няколкостотин. А случаите на морбили или дребна шарка в България са най-много през 2019 година – регистрирани са 1231. През 2020-та има само 257, а през 2021 г. – нито един.

За първите девет месеца на тази година у нас е отчетен един случай на морбили.

В съвместен доклад Световната здравна организация и Американските центрове за контрол на заболяванията предупреждават, че около 40 милиона деца в света не са били имунизирани през миналата година и че в 22 държави са регистрирани големи огнища на вируса, което заедно със забавената имунизация представлява заплаха във всеки регион на света.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!