Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Economist: Опити на Киев да си върне Крим ще струват скъпо и могат да доведат до разделение със съюзниците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опити на Украйна да си върне контрола над Крим ще струват скъпо във военно отношение и могат да доведат до разделение със западните съюзници, което Киев не може да си позволи.

Това коментира британското издание  Economist (Икономист) по повод поредната заявка на украинския президент Володимир Зеленски, че ще освободи всички територии, завладени от Русия след 2014 година.

Отбелязвайки надмощието на руската авиация и боен флот, изданието припомня кървавите битки за завладяването на полуострова по време на Кримската война в средата на 19-и век, както и по време на руската гражданска война и Втората световна война през 20-ти век. Както тогава, така и сега нападащата войска трябва да премине през тесни провлаци, широки открити пространства и блатисти местности.

Преди да стигне до Крим украинската армия трябва да прекъсне сухопътния коридор от Донбас, който се оформи в резултат на руското нахлуване през февруари. Руското командване вече е изградило укрепления и окопи в коридора, както и в самия Крим.

Украинска операция на полуострова вероятно ще се натъкне и на партизанската съпротива от местното население, предполагат от Economist.

Изданието посочва, че 84 на сто от украинците, ако не и повече, са против всякакви териториални отстъпки към Русия. Западните поддръжници на Киев се страхуват, че настъпление в Донбас и Крим ще предизвика ескалация и дори ядрен удар от Москва. Най-висшият американски военен – ген. Марк Мили, заяви този месец, че украинска победа в Крим е малко вероятно да се случи скоро.

А украинските военни си дават сметка, че Америка и оръжията, които доставя, са ключът, от който зависи дали такава победа ще се случи изобщо, пише Economist.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!