Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

MAE: Русия загуби "завинаги" Европа като най-големия си енергиен клиент

Фатих Бирол, ръководител на Международната енергийна агенция (МАЕ)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия загуби "завинаги" Европа като най-големия си енергиен клиент, заяви във вторник ръководителят на Международната енергийна агенция (МАЕ) - Фатих Бирол по време на енергийна конференция, съобщава Ройтерс.

МАЕ очаква производството на руски суров петрол да бъде намалено с около 2 млн. барела петрол на ден до края на първото тримесечие на следващата година, каза още Бирол.

Европейският съюз ще забрани вноса на руски суров петрол по море от 5-и декември и на руски петролни продукти от 5-и февруари 2023 г., лишавайки Русия от приходи от петрол и принуждавайки един от най-големите производители и износители на нефт в света да търси алтернативни пазари. ЕС също така продължава да обсъжда таван на цените на руския петрол, доставян по море.

На въпрос за въздействието на мерките на ЕС, Бирол каза:

"Очакваме към края на първото тримесечие на 2023 г. да има загуба от 2 милиона барела на ден руски петрол и има нужда от замяна на този петрол".

"Но има и други фактори, като търсенето, което е до голяма степен функция на глобалната икономика, особен на китайската икономика, както и решенията, които страните от петролния картел "ОПЕК +" ще имат след няколко дни", посочи Фатиф Бирол в инервю за Ройтерс в кулоарите на енергийна конференция.

"ОПЕК +", включващ членовете на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, начело с Русия, ще проведе следващата си среща във Виена на 4-ти декември.

Бирол каза, че очаква членовете на групата да вземат предвид "доста крехката ситуация на световната икономика" при вземането на решения относно петролното производство. Това включва "повечето от клиентите, чиито икономики могат да изпаднат в рецесия, но също и тези в развиващите се страни, които страдат най-много, но техните гласове не се чуват много", каза той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени