Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуй гласа на мъжа, чуй душата му

Снимка: Фондация Emprove

"Щастлива съм, че с толкова познати гласове и лица е свързана изложбата, посветена на мъжкото психично здраве и свързаната с него стигма."

Това призна пред Радио София Олга Минева - основателка на фондация "Emprove".

Експозицията носи названието „Чуй гласа ми“ и ще бъде открита на 30 ноември от 18:30 ч. в "Missia23".

А кои са участниците, за които говори Минева?
Стилните им портрети са направени от фотографа Павел Червенков, но всъщност можете да ги разпознаете и само по гласовете им.

Носете си слушалки! - призовават организаторите, - за да чуете емоционалните мъжки признания на актьора Христо Мутафчиев, олимпийския шампион Йордан Йовчев, художника Станислав Трифонов-Nasimo, музиканта и певец на група "Остава" Свилен Ноев, поета Илиян Любомиров, рапъра Матю Стоянов-Жлъч, журналиста Георги Тошев.

"И мъжете имат нужда от грижа, и мъжете имат емоции, а не се говори за това. Не се казва каква цена плащаме за потискането на тези емоции - каза още Олга Минева. – Мъжете в кампанията наистина имат какво да кажат."

Според Илиян Любомиров пандемията ни показа, че всички сме много по-свързани, отколкото допускахме. Осъзнахме, че всички имаме дефицити, изпадаме в кризи и емоционални сривове като последствия от война, инфлация, болести. Всичко това се отразява върху поведението, всекидневната ни комуникация. Носи стрес. Увеличават се предизвикателствата в различните ни социални роли.

"Дори когато правиш хубави неща, не можеш да им се зарадваш, да им насладиш. Липсата на разговор, на удоволствие, на увереност, че понякога слабостта е сила, резултират в различни проявления и патологии. Именно корелацията между мъжкото психично здраве и домашното насилие ме мотивира да участвам в проекта", подчерта Любомиров.

Аудио-фотоизложбата е част от "Movember" и грижата за здравето на мъжете - в това число и психичното.
Ще може да се види и чуе до 14 декември.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна