Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обвиниха Русия, че е превърнала части от Черно море във "военна зона"

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати обвиниха Русия, че е превърнала части от Черно море във "военна зона" и обещаха да засилят присъствието на НАТО в тези райони. Това стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън по време на срещатаа на върха на алианса в Букурещ.

"Русия превърна части от Черно море във военна зона. видяхме ракети, изстреляни от военни кораби, как поразяват украински градове. Руските сили, разбира се, са блокирали украинските пристанища, причинявайки най-тежката от години криза в доставките на хранителни продукти. За щастие благодарение на важните усилия на ООН и Турция успяхме да осигурим Черноморски коридор. Решаваща роля в износа на зърно игра и Румъния. Няма да спираме с тези действия и в бъдеще. Ще засилим присъствието на НАТО от черно до Балтийски море".

Очакваше се по време на форума Блинкън да обяви отпускането на помощ за електропреносната мрежа на Украйна на фона на продължаващите руски удари срещу енергийната инфраструктура на страната, отбелязва Ройтерс, като цитира високопоставен служител на Държавния департамент.

По-рано стана ясно, че Съединените щати ще отпуснат спешно 53 милиона евро за смяна на повредените компоненти от украинската енергийна мрежа, а Германия - още 57 милиона, заедно с 350 генератора.

Шест дни след последния ракетен бараж от Русия, дефицитът в производството на ток в Украйна все още е 30 процента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна