Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на Мелани

Пъзелът на терапията - да отглеждаш дете с аутизъм

Майката: Приобщаващото образование е само на хартия. Държавата трябва да помага повече!

Помощта от "Българската коледа" дава надежда на родител на дете с аутизъм.

Парченце от пъзела за подкрепа на Мелани - така Десислава Григорова нарича помощта, който получава от "Българската коледа" за дъщеря си.  

"Всяка мъничка финансова помощ, минималните неща, които нашата държава подарява на децата като Мелани, с увреждане, просто нареждам пъзела. Много трудно се нарежда този пъзел", споделя майката. 

Аутизмът на 9-годишната Мелани е открит рано. Десислава Григорова отчита напредъка в детето си. Усилията са превърнали Мелани от напълно некомуникативно в комуникативно и спокойно дете.  

"Правим терапии от много години. "Българската Коледа" ни помага с психолога. За първи път използваме държавна услуга."

Мелани посещава различни частни центрове и институции.

"И си плащаме за всичко. Доста медикаменти. Сумите са огромни", разказва майката.

Детето е с ТЕЛК за 80% увреждане.

"450 лева дава държавата. Терапията на месец е над 1000. Детето е на специален хранителен режим от 6-7 години."

Държавата трябва да помага повече, твърди Десислава. И то не само с търсене на начини за благотворителност. Според нея България е доста далеч от нормалното отношение към децата с аутизъм.  

"В някакъв момент си много изморен. Виждаш как нещата не се случват. Твоето дете не е желано никъде. Бяхме в специализирано училище, с огромен ресурсен екип. Мелани беше изключителна пречка. Това с приобщаващото образование е само на хартия!" 

Затова Десислава Григорова се надява като за начало държавата поне да осигури асистенти за деца като Мелани.  

"За да може хората като мен, родители на такива деца, да работят, за да изкарват средства. На второ място, когато определят процента увреждане на едно дете – то има аутизъм, а те казват: няма му нищо и ти дават 450 лева. Надеждата умира последна, трябва да правим нещо – парченце от "Българската Коледа", парченце от ТЕЛК-а и останалите парченца ние ги събираме."

"Ако държавата успее да интегрира децата като Мелани, възрастните хора като Мелани – да имат среда, работа, на родителя не са му необходими помощи", вярва Десислава.

Повече от историята на Мелани чуйте в звуковия файл.

Снимката е предоставена от семейството
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.