Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 електробуса тръгват по варненските улици през 2023 г.

Всички 60 нови електрически автобуса вече са във Варна. Вчера пристигна втората пратка по море, потвърди за Радио Варна Николай Антонов - директор на "Градски транспорт" - Варна. Електробусите в момента се намират на пристанище Варна - Запад и се разтоварват от кораба. Предстои придвижването им до базата на Градски транспорт. Още подробности чуйте в прикачения звуков файл:

Новата пратка е от 40 електробуса, през септември пристигнаха други 20, така през 2023 г. линиите на обществения транспорт ще бъдат обслужвани от общо 60 автобуса, захранвани чрез батерии.
По-големите автобуси побират до 110 души, а по-малките до 60. Ще има осигурени места за хора с увреждания, климатици и рампи.

Електрическите автобуси разполагат със зарядни станции, които вече са във Варна. Към всеки автобус ще бъде монтирана отделна зарядна станция, а зареждането ще става през нощта, обясни Антонов. 

Все още не са уточнени линиите, които ще обслужват новите возила. 

Предстои регистрацията им в КАТ, монтаж на оборудване, поставяне на билетна система и след това ще бъдат въведени в експлоатация. Очаква се това да стане в първото тримесечие на 2023 г.

Ще бъдат монтирани две бързозарядни станции на крайните спирки на „Почивка“ и „Владиславово“, които ще могат да възстановят батерията до 50% за половин час. 

Първите пристигнали 20 съчленени автобуса вече са регистрирани в КАТ и се работи по поставянето на камерите, каза Николай Антонов. 

Новите автобуси са осигурени благодарение на безвъзмездно финансиране в размер на 70 млн. лева по оперативна програма и 15 млн. лева съфинансиране от общинския бюджет. Тези средства са и за 60 зарядни станции за електробусите, за нови трансформатори и други технически дейности. 

Попълненията в автопарка на „Градски транспорт“ ще разполагат със системи за безопасност, които ще сигнализират на шофьора за опасности по пътя в реално време.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени