Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бомба е избухнала в украинското посолство в Мадрид

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В украинското посолство в Мадрид е избухнала експлозия, при която е ранен един човек. Това съобщи вестник „El Mundo“.

Според източници на вестника експлозивите са били в пратка, която жертвата е получила. Пострадалият е откаран по спешност в болница.

Инцидентът е станал около 13:00 ч. местно време, когато в Националната полиция е получен сигнал за инцидент в дипломатическата делегация. Експлозията е станала, когато един от служителите на посолството е държал пратката в ръцете си.

Полицията е задействала протокола за борба с тероризма и е отцепила района, в който се намира посолството, като са разположени и други полицейски части, с участието на полицейски кучета.
Служителят, който е ранен, е добре, след като му е оказана бърза медицинска помощ в близката болница. Пострадал е пръстът на едната му ръка, но вече е изписан.
Според местните власти взривът е самоделно направен и поставен в плик, който не е минал през скенер. Бил е адресиран до посланика, но е отворен от пострадалия служител.
Случаят накара министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба да призове испанските служби "спешно да разследват това нападение". Те от своя страна го увериха, че страната вече е на ниво 4 за терористична заплаха и се взимат необходимите мерки. Кулеба е наредил спешно да бъдат взети допълнителни мерки за сигурност на всички украински посолства и е призовал испанските власти да проведат бързо разследване.
Кулеба е подчертал, че подобни действия няма "да уплашат украинските дипломати или да попречат на постоянната им работа за укрепване на Украйна и противодействие на руската агресия."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна