На среща с министъра на икономиката Никола Стоянов производители на храни и напитки настояха данък добавена стойност за тяхната продукция да бъде намален от 20 на 9 процента. Това според бранша ще доведе до намаляване ръста на цените.
Ръстът в цените на храните се дължи на поскъпването на суровините, нарушените вериги на доставки, повишените цени на торове и фуражи и поради тази причина някои от секторите имат съществен спад на оборотите.
По данни от бюлетина на Европейската браншова асоциация потребителските цени на хранителните стоки у нас за септември и октомври са се повишили с 26%, съобщи Яна Иванова от Сдружение "Храни и напитки" и предложи като антиинфлационна мярка намаляването на данъка добавена стойност на 9%.
Според нея мярката би довела и до изсветляване на сивия сектор и деклариране на реални обороти.