Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производители отново предлагат: ДДС за храни и напитки да се намали от 20 на 9 на сто

Това ще има антинфлационен ефект и ще изсветли допълнително сектора, смятат производителите

Снимка: БГНЕС

На среща с министъра на икономиката Никола Стоянов производители на храни и напитки настояха данък добавена стойност за тяхната продукция да бъде намален от 20 на 9 процента. Това според бранша ще доведе до намаляване ръста на цените.

Ръстът в цените на храните се дължи на поскъпването на суровините, нарушените вериги на доставки, повишените цени на торове и фуражи и поради тази причина някои от секторите имат съществен спад на оборотите.

По данни от бюлетина на Европейската браншова асоциация потребителските цени на хранителните стоки у нас за септември и октомври са се повишили с 26%, съобщи Яна Иванова от Сдружение "Храни и напитки" и предложи като антиинфлационна мярка намаляването на данъка добавена стойност на 9%.

Според нея мярката би довела и до изсветляване на сивия сектор и деклариране на реални обороти.

Снимка: Министерство на икономиката

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна