Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Народното събрание - възможно ли е премахването на стикера за "Гражданска отговорност"

Стъпка към премахването на стикера „Гражданска отговорност“ ще направят депутатите. Депутатите от електронната комисия ще обсъдят предложените от правителството промени в Закона за електронното управление.

Конкретната формулировка на промените не е свързана със забраната на стикерите, а със забраната да се изискват стикери и документи, които представят данни, вече налични в регистри. Това ще засегне и хартиените удостоверения, защото администрацията ще трябва да си търси данните служебно в собствените си системи.

Промените уреждат и възможността фишове, актове и наказателни постановления да се връчват по електронен път. Въвежда се и изрично задължение за предоставяне на електронни административни услуги с по-ниска такса от предоставянето на същата услуга на гише.

Въвежда се и вариант заявката за електронна услуга да се да се изпълнява чрез частен просредник, което обаче ще е по-скъпо.

Комисията ще обсъди и промени в Закона за кадастъра, за създаване на електронни партиди на недвижимите имоти като основна предпоставка за създаване на имотен регистър. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.