Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Близо сме до възобновяване на руските доставки на амоняк през тръбопровод до пристанището в Одеса

Снимка: www.un.org

Съвсем близо сме до постигането на споразумение за възобновяване на руските доставки на амоняк през тръбопровод, който стига до пристанището в Одеса, заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс по време на конференцията "Ройтерс некст“ (Reuters NEXT). Грифитс подчерта, че това е "от почти по-голямо значение“, отколкото гарантирането на износа на зърно. 

Улесняването на доставките на храни и торове от Русия е в центъра на пакетната сделка, сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли, с която беше възобновен и износът на зърно през украински пристанища в Черно море. По-рано този месец срокът на сделката беше удължен. 

Украинският износ на зърно беше блокиран след началото на руската инвазия в края на февруари. Освен това Украйна затвори и тръбопровода, по който се транспортира амоняк от Русия до пристанището в Одеса. Амонякът е основна съставка на нитратните торове.

Днес в отговор на въпрос кога ще бъдат възобновени доставките по въпросния тръбопровод, Грифитс заяви: "Мисля, че сме съвсем близо, вървим към споразумение още тази седмица“.

"Това е много важно", каза той, като предупреди, че ако износът на торове от Русия не бъде възобновен, това може да предизвика продоволствена криза след една година. "Така че това е от огромно значение, от почти по-голямо значение, отколкото износът на зърно", подчерта Грифитс. 

Информацията е на БТА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна