Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписват споразумения за съвместни изложби на български, сръбски и македонски археологически находки

Снимка: БГНЕС

Споразумения за съвместна дейност между Националния археологически институт с музей към БАН, Националния музей на Сърбия и Археологическия музей на Република Северна Македония ще бъдат подписани днес в Министерството на културата. Целта е да се подготви съвместна обща изложба в Скопие, Белград и София.

В изложбата трябва да бъдат показани материалите и историята на проучване на античния некропол, открит през 1918 г. при Требенище (близо до северния бряг на Охридското езеро) по време на строителни дейности от страна на български инженерни части и по-късно проучван от български, сръбски и македонски археолози през 20-и век. Цел на изложбата и на проекта е не само да бъдат събрани за пръв път след 100 години изключително представителни находки, които днес се съхраняват в музеите в София, Белград, Скопие и Охрид, но и да се демонстрира общата воля за сътрудничество и приятелство между страни. Затова и изложбата, озаглавена „100 години Требенище“ е знакова и първия етап от нея беше през 2019-та година в Скопие, но заради Covid-пандемията следващите две експозиции - в Белград и София, не се случиха. При подготовката на първата експозиция директора на Националния археологически музей на БАН доц. Христо Попов разказа:

„Материалите са свързани с гробовните дарове, които са били положени в гробовете на едни, очевидно, аристократи, които са погребани на това място – златни маски, изключително богато въоръжение“

Предвижда се следващите две изложби да бъдат в София догодина, а в Белград  - през 2025 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна