Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Целта е в стойността на клиничните пътеки да се предвидят лекарският и сестринският труд

Министър Меджидиев: Има проект за наредба за остойностяване труда на лекарите и сестрите

Асен Меджидиев
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев съобщи, че е готов проект на наредба за остойностяване на труда на лекарите и на медицинските сестри.

Целта е в стойността на клиничните пътеки да се предвидят лекарският и сестринският труд.

Проектът ще бъде представен на съсловните организации на 17 декември: "Ще го представя и на Комисията по здравеопазване в парламента. Мисля, че няма да се наложат законодателни промени, могат да влезнат с акт на Министерския съвет през Министерството на здравеопазването", каза служебният министър.

Процедурата за купуване на медицински хеликоптери ще започне отначало, каза още министър Меджидиев.

Създадена е работна група, която ще оптимизира обществената поръчка: "Със сигурност ще има медицински хеликоптери, цената, която беше предложена от фирмата, не отговаряше на заложените в нормативи в обществената поръчка. В много кратък срок ще се проведе нова обществена поръчка с промяна на заданието, така че имаме достатъчно срокове - до следващата година да закупим хеликоптерите".

В началото на седмицата стана ясно, че обществената поръчка за купуване на 6 медицински хеликоптера е прекратена, след като е получена само една оферта, която надвишава максималния бюджет.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.