Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младеж от В. Търново остана без диплома, не може да стигне до училище за матурата

Радослав Борисов с майка си.
Снимка: Здравка Маслянкова

19-годишен напълно неподвижен младеж от Велико Търново остана без диплома за средно образование и не може да кандидатства в университет.

След намесата на медиите Радослав Борисов чака компромисно решение от министъра на образованието за явяване на държавните зрелостни изпити.

Радослав Борисов страда от мускулна дистрофия, има призната 100 % инвалидност, завърши в индивидуална форма на обучение Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново, но няма диплома за средно образование, защото не може да стигне до училището, където е трябвало да положи двете си матури. 

"Мечтата ми е да отида на матурата, да издържа този изпит, да мога да продължа и за висше образование", разказа Ради. 

Административните разпоредби не разрешават на неподвижното момче да положи матурите извън училище, поясни Розалия Личева, началник на Управлението на образованието във Велико Търново: "Такава възможност за явяване на държавен зрелостен изпит в домашни условия не е разписана в правилата на министерството".

След намесата на медиите от Регионалното управление на образованието ще търсят компромисно разрешение на просветния министър догодина през май или през септември Ради да положи матурите си с квестори, но в дома си, откъдето не може да излезе.

Радослав Борисов от Велико Търново има какво да даже на министъра на образованието: "Бих му казал, че трябва да променят закона за децата в неравностойно положение, че не трябва да ги дискриминират болните деца. Искам всички деца да могат да учат".

Репортаж на Здравка Маслянкова по тази тема очаквайте утре сутринта по програма "Хоризонт" в предаването "Преди всички". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна