Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости в село Соволяно

Снимка: Валери Леков

Кюстендилското село Соволяно се намира в северозападната част на Кюстендилската котловина, в долината на река Бистрица, на 6 км северно от общинския си център, по пътя за Босилеград в Сърбия.

Селото се състои от център и 4 махали: Кошарите, Марена, Любикова и Спротива. Според данни от последното преброяване в Соволяно живеят 645 човека.


Няма запазени писмени данни за времето на възникване на селото. Останки от антично селище и късносредновековна крепост в землището на селото свидетелстват, че района е населяван от дълбока древност. В стар запис от 1448 г. се споменава с името Севален. В турски данъчни регистри от 1570 г. е записано под името Соволяни и Соволяна към кааза Ълъджа (Кюстендил). В руска триверстова карта от 1878 г. е с името Соволяно.

През 1834 г. е построена църквата "Свети Теодор Тирон", която е втората построена църква в района, след църквата "Успение Богородично" в гр. Кюстендил през 1816 г.

През 1858 г. в частна къща е открито училище от местния свещеник Васил Димитров. Основано е читалище "Светлина" (1871), което е пак второ в района след това в Кюстендил. През 1874 до църквата "Свети Теодор Тирон" будните соволчани построили едноетажно паянтово училище с четири стаи, а заплатата на учителя се плащала от църковното настоятелство.

През 1938 г. в село Соволяно има 3 воденици, 1 дъскорезница, 3 тепавици, 2 магазина, 2 кръчми, читалище с 2145 тома книги, кариера за камъни, 2 църкви, училище, участъков лекар, общинска аптека. След 1940 г. е разширена главната улица, направени са 2 моста на река Бистрица. Селото е водоснабдено 1936 г. и електрифицирано през 1942. След Втората Световна война, през 1948 г. се открива лятна детска градина за предучилищна възраст с 35 деца. През 1953 г. е построена нова читалищна сграда. Разкриват се пощенска станция и здравна служба.

Какво се случва със селото и неговите жители в наши дни – в звуковия файл.

Снимки: Валери Леков
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна