Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пентагонът представи новия стелт бомбардировач Б-21 Рейдър

Самолетът бе представен в завода на корпорацията "Нортроп Груман" в Палмдейл, Калифорния
Снимка: Ройтерс

САЩ представиха нов високотехнологичен бомбардировач тип "стелт" В-21, който може да пренася ядрени и конвенционални оръжия. Той е проектиран така, че да може да лети и без екипаж. 
По време на церемонията във военновъздушна база в Палмдейл, Калифорния, американският министър на отбраната Лойд Остин заяви:

„B-21 Рeйдър e първият стратегически бомбардировачи за повече от три десетилетия. Той е свидетелство за американската находчивост и иновации. 50 години научни изследвания са влети в този самолет и дори най-сложните системи за въздушна отбрана ще се затруднят да засекат в B-21 в небето$

Цената на един нов бомбардировач може да стигне почти 700 милиона долара. В момента в производство са шест машини, но се планира американските военновъздушни сили да придобият най-малко 100 бройки. Първият полет с В-21 се очаква да бъде осъществен следващата година.

Самолетът е част от отговора на Пентагона на растящото безпокойство във връзка с бъдещ конфликт с Китай, посочва Асошиейтед прес.

Новият бомбардировач е част от усилията на военното ведомство на САЩ да модернизира и трите разклонения на своята ядрена триада, която включва изстрелвани от силози ядрени балистични ракети и изстрелвани от подводници бойни глави, докато се пренастройва от кампаниите срещу тероризма през последните десетилетия към противостоене на бързата военна модернизация на Китай. Почти всеки аспект от програмата по създаването на самолета е поверителен. 

Китай е на път да се сдобие с 1500 ядрени оръжия до 2035 г., а успехите му в свръхзвуковите оръжия, кибервойната и космическия му капацитет представляват „най-последователното и систематично предизвикателство за националната сигурност на САЩ и свободната и открита международна система, посочва Пентагонът в годишния си доклад за Китай, оповестен тази седмица.

"Нуждаехме се от нов бомбардировач през XXI век, който да ни позволява да посрещаме много по-сложни заплахи, като заплахите, за които се опасяваме, че един ден ще се изправят пред нас, идвайки от Китай, Русия", каза Дебора Лий Джеймс – министър на военновъздушните сили, когато през 2015 г. беше подписан договорът за Рейдър.

Макар да прилича на Б-2, след като влезете в него, вече няма прилики, каза Кати Уордън, главен изпълнителен директор на "Нортроп Груман" – компанията, която строи бомбардировача.

Сред промените са и усъвършенствани материали, използвани за обшивката на самолета, които го правят по-труден за засичане.

Това не е просто още един самолет, каза министърът на отбраната Лойд Остин. "Той е въплъщение на решимостта на Америка да защитава републиката, която всички обичаме."


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени