Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флашмоб пред турското посолство в защита на жители на Сирийски и Иракски Кюрдистан

Снимка: Мила Младенова, БНР

Флашмоб се проведе пред Посолството на Турция в София. Той беше проведен от антиавторитарни активисти, както самите те се определиха.

Събитието се провежда паралелно с международната вълна протести, свиквани по цял свят днес, в солидарност с подложените на "военна агресия и забранени химически оръжия жители на Сирийски и Иракски Кюрдистан".

Активистите носеха листове с лика на Ердоган. Те разкъсаха тези снимки и скандираха:

"Терорист Ердоган! Стоп!"

"В цяла Европа и в цял свят протестират хора срещу използването на химически оръжия, в Иракски Кюрдистан, нарушават суверенитета и на Ирак, и на Сирия, правителството на Реджеп Тайип Ердоган".

Във флашмоба участваха предимно млади хора от "Храна, не война" - София и техни съмишленици.

Иван Георгиев и Георги Спасов заявиха:

"Това, което се случва  в момента в Северна Сирия, е една геноцидна война срещу най-вече кюрдското население там. Тя не се случва само там, случва се и в Северен Ирак, случва и с кюрдите в самата Турция. Ердоган използва все по-насилствени и недемократични методи за смазване на всякакъв вид опозиция в собствената си страна".

"Турция в момента е най-големият затвор за журналисти в света. Има около 250 000 затворени дисиденти, журналисти, опозиционери най-общо казано. Подкрепяме всички страдащи".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна