Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Османи: Властта не се меси в работата на историческата комисия

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Отношенията между България и Република Северна Македония се развиват в рамките на очакваното, осъществява се редовна комуникация и на 7 декември министърът на външните работи на България, с голяма делегация, пристига в Скопие, за да отбележим на бизнес форум това, че за пръв път стокообменът между двете държави надминава 1 млд. евро. Само за последните десет дни имаше четири срещи на ниво министри, зам.-министри в различни сектори", каза на пресконференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, предава БТА. По думите му нормализирането на отношенията "иззема програмата на провокаторите”, които имат партийно-политически цели и „на които не трябва да се придава тежест, защото това ги прави по-силни”. 

Няма политически натиск върху работата на съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония, каза Османи в отговор на журналистически въпрос, уточнявайки, че обществен натиск вероятно има, но ангажиментът на министерството на външните работи е да осигури възможност на комисията да работи. Министърът отбеляза, че самият той рядко общува с членовете на комисията, „за да не го усетят като форма на влияние”.

Османи отново заяви, че в страната има погрешно впечатление, че с ЕС се преговаря.

„Регулациите и директивите са такива, каквито са, и те трябва да бъдат приети. Те не могат да бъдат променени, но ние можем да работим по темповете на присъединяване към ЕС. До ноември 2023 г. процесът трябва да бъде завършен и да започнем да отваряме главите по преговорите, защото можем да изпуснем момента, а за това е необходим държавен консенсус между политическите партии”, посочи Османи.

Промяната на Конституцията на Република Северна Македония и вписването на българите в нея е междинната стъпка преди Скопие да започне реални преговори с ЕС за членство. Затова външният министър Буяр Османи даде срок за конституционните промени, "за да започнем да отваряме главите по преговорите":

Според него държавата е решила своите екзистенциални въпроси, вътрешно се е консолидирала в условията на функционална мултиетническа демокрация и междуетнически отношения, оправила е отношенията си със съседите си и се е утвърдила в международен план и следващите години ще бъдат години на антикорупционна политика за държавата. 

„Република Северна Македония има сериозен проблем с корупцията на всички нива, не само на политическо ниво. На всички възможни нива, във всички възможни социални сектори, където гражданите търсят услуги от държавата. И този фокус поставяме заедно с нашите партньори от САЩ и ЕС. Един от мотивите за започване на стратегическия диалог със САЩ беше участието им в антикорупционните политики и тук. Вече имаме два основни инструмента за мониторинг на антикорупционните политики - скринингът и преговорите с ЕС, и САЩ, чрез стратегическия диалог и техните инструменти”, каза Османи.


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.