Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарникарите предупреждават: Бъдете внимателни по празниците

Снимка: БГНЕС

От Регионалната дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението” във Варна по традиция са подготвили за всички граждани стандартни инструкции как по празниците да организираме живота си, така че да предотвратим възникването на пожари  и инциденти.

ази година, във връзка с оскъпяването на газта, има възможност да се премине към по-различни горива. Възможно е да се получат изненади при отоплителния сезон", подчерта пред Даниела Стойнова началникът на сектор  „Превантивна и контролна дейност" в РДПБЗН главен инспектор Антон Ангелов.

По думите му, по-интензивното ползване на електроуреди ще доведе до по-голямо натоварване на електрическите инсталации и на таблата. "Не трябва да се слагат подсилени електрически предпазители на ел. таблата, което би довело до пожар на цялата инсталация. Засега такива случаи няма", каза още главният инспектор. 

Когато излизаме от домовете си, трябва да изключваме електрическите печки и уредите, които нямат специални системи за безопасност при непрекъсната работа (като хладилниците и климатиците), посочи Ангелов. 

Коледните лампички са с по-ниско напрежение, и би трябвало да са по-безопасни, подчерта той. Гл. инсп. Антон Ангелов предупреди, че бенгалските огньове и запалените свещи са по-опасни и трябва да бъдем внимателни по празниците. 

За екипите коледните и новогодишни празници са свързани с още повече работа. Всяка една служба е с подсилени дежурства. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:







БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна