Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много незаконни китайски полицейски участъци има в Италия

Изглед към Рим
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия е дом на най-голям брой неофициални китайски полицейски участъци в глобален мащаб, според доклад на испанска правозащитна организация, пише днес "Политико".

"Safeguard Defenders" обяви днес, че е идентифицирала още 48 такива управления, 11 от които са в Италия. Други са разположени в Хърватия, Сърбия и Румъния, както и в други държави.

Докладът твърди още, че сътрудничество на италианското правителство с китайските централни власти пряко са допринесли за създаването на тези участъци през 2016 г.

"Двустранно споразумение от 2015 г. на Министерството на публичната сигурност за съвместни полицейски патрули с италианското правителство изглежда директно е допринесло до по-нататъшното създаване на европейски "пилотни" участъци в Милано през 2016 г. (от полицията във Вънчжоу и 2018 г. (от полицията в Цинтян)", се казва в доклада.

По официални данни от 2021 г. Италия е дом на 330 000 китайци.

Новите разкрития идват след доклад на "Safeguard Defenders" през септември за 54 китайски полицейски участъци по света, но основно в Европа. С новите данни те стават над 100.

Тези неофициални участъци осигуряват административни услуги, но са активни и в "тайни и незаконни дейности", както и в натиск над дисиденти, се казва в първия доклад на испанските правозащитници. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна