Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внесоха жалба в МВР заради насилието над животни

Снимка: БГНЕС

Граждани внесоха в МВР жалба срещу неприлагането на Закона за защита на животните в България, приет през 2010 г. Над 15 хиляди подписа са събрани в инициативата, провокирана от насилието над кучето Мечо.

Хората искат работещ закон за защита на животните и ефективни присъди при доказано насилие. Част от тях дойдоха пред МВР със своите домашни любимци:
   - Защото ни е страх да живеем сред хора, които малтретират животни, незавасимо дали животни, възрастни хора, малки деца. Страх ни е да живеем в такова общество. Вече да се самосезираме, след като никой нищо не прави от държавата, обществото само трябва да се бори за правата си.

Адвокат Мариета Караджова е на мнение, че няма особено висока активност у хората да подават сигнали за насилие спрямо животни. Внесената жалба има за цел привличане на вниманието на институциите към проблема:

"Да създадем една обратна връзка между прокуратурата и гражданите, МВР и гражданите, да разберем какъв е начинът системата да работи сериозно във връзка с престъпленията, извършвани срещу животни. Смятаме да предизвикаме, ако успеем, и една лека законодателна промяна".

МВР няма как да действа, ако няма информация, че се случват подобни неща. Малък процент от хората са ангажирани с подобни проблеми и подават сигнали до полицията:

- Огромен процент от животните, които попадат при тях, са жертва на насилие, но то е недоказуемо. В конкретния случай имаме огромния късмет, че има камери, които са уловили извършителя и това доведе до разкриване на престъплението, разбира се, последвано от действията на МВР, които извършиха претърсвания, изземвания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна