Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия на НС ще обсъди забрана за износ на нефтени продукти от руски петрол

Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия в парламента ще обсъди забраната за износ на преработени нефтопродукти от руски петрол, предложена от ДПС. Тя бе одобрена на първо четене от ресорната енергийна комисия и срещна остра реакция от служебния кабинет.

Късно в петък той прие решение, че "Лукойл" може да изнася преработена продукция от руски нефт до 5 март, а не до 5 декември - когато влезе в сила европейското ембарго и каквато дата бе заложена в решението на последния редовен кабинет. Страната ни има дерогация за внос на руски петрол до 2024 година.

"Дерогацията, която Кирил, Асен, Лена и другите са защитили, е да осигурите нефтени продукти за България и българските граждани", заяви депутатът Рамадан Аталай от ДПС по време на енергийната комисия в парламента.

Според служебния кабинет обаче дерогацията не се отнася за преработената продукция, а само до директния реекспорт на руски петрол.

Министър Христо Алексиев обясни в Брюксел:

"България забранява износа на нефтопродукти с произход руски суров петрол, с изключение на някои деривати и съпътстващи продукти, които се получават от естествения производствен цикъл на рафинерията в Бургас и няма как да бъдат пласирани на вътрешния пазар".

Причината - да не се дава повод на "Лукойл" да затвори рафинерията си в Бургас, каквато заплаха бе чута от самата компания, след като обяви, че връща изцяло икономическата си дейност в България.

"Не можем да работим. Заводът не може да функционира в условия на ограничаване на експорта. Тоест – трябва ни изход. Ако няма изход, пълним си складовете и спираме. Това е". Думите на Илшат Шарафутдинов, ръководител на бургаската рафинерия.

Заявката ѝ е, че догодина ще бъдат платени 700 милиона лева на хазната с връщането на цялата икономическа дейност на компанията в България.

Преди "Лукойл Нефтохим Бургас" да бъде изнесена в чужбина, компанията често обявяваше годишна загуба, следователно - нямаше печалба, която да бъде обложена.

Заседанието на бюджетната комисия трябваше да се проведе миналата седмица, но бе отложено заради гласуването на Изборния кодекс в пленарната зала.

Освен темата "Лукойл" в него ще бъде засегнат и въпросът за покачването на акциза върху тютюневите изделия, който пряко ще се отрази върху цената им.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна