Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Лейн, ЕЦБ: Наложителни си нови лихвени повишения, въпреки че инфлацията е близо до върха

Филип Лейн, главен икономист на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка ще трябва да повиши лихвените проценти още няколко пъти, за да се овладее растящия ценовия натиск, дори ако инфлация вече е близо до своя връх, заяви главният икономист на ЕЦБ и управител на Ирландската централна банка - Филип Лейн пред финансовото онлайн издание Milano Finanza.

"Наистина очакваме, че ще са необходими повече увеличения на лихвите, но вече е направено много. Бих бил достатъчно уверен, ако кажа, че е вероятно сме близо до инфлационния пик", посочи той.

След като повиши лихвените проценти от юли насам с общо 200 базисни пункта, за да се пребори с рекордно високата инфлация, ЕЦБ сигнализира за забавяне на темпото на затягане на паричната политика през декември след последните две агресивни вдигания на лихвите ставки с по 75 базисни пункта.

Очаква се на заседанието на 15-и декември ЕЦБ да повиши водещите си лихви с 50 базисни пункта, като депозитната лихва достигне ниво от 2%, преди да последва поредица от по-нататъшни затягания на паричната политика през 2023 г., които биха могли да доведат депозитната лихва до ниво около 3%, напомня Ройтерс.

Филип Лейн обаче не посочи изрично, че ЕЦБ планира да вдигне лихвите с 50 пункта на последното за годината заседание след десетина дни, но повтори аргумента си за забавяне на темпото на затягане на лихвите:

"Трябва да вземем предвид мащаба на това, което вече сме направили. Така че решението на следващото заседание ще бъде формирано въз основна на различна база", посочи той.

Според него не е изключено инфлацията в еврозоната вече да е достигнала своя пик (от 10,6% през октомври, след което се забави рязко до 10% през ноември), но нейният спад ще бъде бавен през следващите месеци и все още има възможност за ново повишаване в началото на 2023 г.

"Като се има предвид значителното увеличение на цените (на природния газ), не изключвам известен допълнителен инфлационен натиск в началото на следващата година. Придвижването на инфлацията от настоящите много високи нива обратно към целевото ниво от 2% ще отнеме време", отбеляза Филип Лейн.

По-притеснителното за централните банкери е, че основната инфлация (която изключва волатилните цени на храните и енергията) има възможност да се ускори над текущите 5% и може да отнеме още повече време, за да спадне. Това се дължи на увеличенията на цените на енергията в миналото, които все още се отразяват в ценообразуването в в други сектори, особено в сферата на услугите.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна