Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: България има всички шансове догодина да стане част от Шенген, нека темата не се политизира

Румен Радев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България има всички шансове догодина да стане част от Шенген, това заяви президентът Румен Радев. Той потвърди, че страната ни продължава да работи на всички нива на дипломацията по темата за членството ни в Шенген.

Радев призова партиите да не политизират темата: "Нека тази тема не се политизира, нека не се използва за лична разправа между партийни лидери. Има нещо много важно, което трябва да се свърши - този парламент трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа. Това е нещото, което задължително трябва да се свърши.

Имаме всички шансове догодина и това го знам от разговора най-вече с двете страни, които все още се колебаят, специално с Марк Рюте, догодина България да се присъедини към Шенген. Но това до голяма степен зависи от нас и от това как ние ще играем тази игра на терена на дипломацията, без емоции и най-вече без емоции вътре в България", каза президентът в албанската столица Тирана, където участва във форума ЕС – Западни Балкани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна