Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловци притеснени заради наплива на мигранти

Дивечът иска спокойствие, а рискът от инциденти с бежанците е повишен

Снимка: Ловна дружинка Банево

Ловци засичат мигранти при почти всеки излет в гората, съобщават от ловни дружинки в Бургаско. Групите от нелегални чужденци частично влияят на отстрела на дивеча, а рискът от инциденти е значително повишен.

„Мигранти има доста. Почти всяка седмица намират групи дружинките. И ние няколко пъти на пусии засичахме, между кучетата излизат мигранти. Аз лично съм виждал в моята дружинка, на откриването хванахме две групи“, казва Иван Гочев, ръководител на ловно-рибарското дружество в Средец.

Преди всеки лов се прави инструктаж, правилата гласят да се стреля по ясна видима цел и да не се напуска позицията. Но рискът от инциденти е значително повишен, смята Гочев

„За мен тези групи не влияят толкова много на лова, колкото е възможно да стане инцидент. По принцип не е изключено. Може да се случи някой да гръмне по прасе и мигрантите да лежат наоколо. Защото те лежат в тръните, по деретата и човекът ако стреля по прасета, може да удари някого, когото не вижда изобщо“

Не рядко се случва ловци да прибират оставени от мигрантите боклуци. Те обаче не могат да се ангажират да го правят постоянно.

„Срещат се места, където са минали, където са отсядали с остатъци от обелки, хартии, найлони, кенчета, кутии - личи си, че са минавали хора от  турска страна. И понякога се е случвало, ние ловците да прибираме боклуци, разбира се неоставени от нас“ , разказва председателят на  Ловно-рибарското дружество „Сокол“ в М. Търново Румен Дерменджиев.

Той смята, че африканската чума е повлияла на свиването на популацията на дивите свине, но допълва, че на лова на дивеч се отразяват и други фактори:

„Храна и спокойствие са нужни на дивеча. Храна в момента има, природата се е погрижила, но спокойствие няма, защото има мигрантски натиск“

Подобно на свои колеги и той се притеснява от повишения риск от инциденти с мигранти по време на лов. За превенция разчита на задължителния инструктаж преди всеки излет.

Груповият лов продължава до края на февруари.

Повече чуйте в звуковите файлове:
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени