Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От АБК: Стремим се книгата да е там, където са децата

До края на седмицата (11 декември), успоредно с Панаира на книгата, в мраморното фоайе на НДК се провежда Х издание на Софийския международен литературен фестивал.

Това е най-голямото и престижно събитие за литература в България. Форумът събира на едно място български и световни автори, създава пространство за среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различни държави.

Този път тематичният фокус на  фестивала е: четене с разбиране.

Същият акцент е центъра на Петото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

"Обикновено младежкият фестивал се провежда през пролетта или лятото когато е и Походът на книгите. Винаги посрещаме много автори преводачи художници които работят за детските книги. Целта ни винаги е една да покажем магията на книгата а това е все по-трудно в света на бързо сменящите се картинки. В каузата са включени не само автори и издатели, но и учители, родители, библиотекарите. Опитваме се да бъдем във всички социални мрежи - книгата да е навсякъде където са нашите деца" отбеляза пред Радио София Мая Бобева, зам.-председател на УС на Асоциация "Българска книга" (АКБ).

В програмата на фестивала са включени повече от 10 събития и отбелязването на много годишнини - на литературни герои и на писатели, предвидени са срещи с български поети и писатели.

Чуйте разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна