Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доходите от заплата нарастват с 10 на сто през третото тримесечие на годината, от пенсии - с 43 на сто

Снимка: Ани Петрова

Доходите от заплата нарастват с 10 процента през третото тримесечие на тази година, спрямо същото тримесечие на 2021-ва, доходът от пенсия бележи ръст от 43 процента за същия период, показват данни на Министерството на труда и социалната политика, публикувани в четвъртък.

Най-голямото покачване на средната заплата през третото тримесечие на тази година, в сравнение със същия период на 2021 година, е отчетено във Враца и Видин - над 17 процента, а най-малко е то в Смолян - 7,2 на сто.

Данните от информационния бюлетин на министерството отчитат, че относителният дял на дохода от работна заплата намалява с близо 5 процентни пункта през септември тази година спрямо септември миналата, а делът на доходите от пенсии нараства с 5 и половина процентни пункта.

Общият доход средно на лице от домакинството през третото тримесечие на настоящата година е 2346 лева. Ръстът е с 21% спрямо същото тримесечие на 2021-ва.

За същия период общият разход средно на лице е 2239 лева. Увеличава се с 23,8%.

В структурата на разходите на годишна база тези за храна се повишават с 25 на сто, тези за издръжка на жилището - вода, електроенергия и горива, с 35 на сто, с по 30 на сто се увеличават и разходите за здравеопазване и транспорт.

По отношение на заплатите социалното министерство отчита средна за страната от 1743 лева и ръст от 14,7 на сто в сравнение със същия период на миналата.

В 8 икономически дейности средните заплати са над средната за страната. В тях работят 1/3 от всички наети.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна