Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Желанието на Запада за господство увеличава рисковете от конфликт

"Семейна" снимка от срещата на върха на Евразийския икономически съвет в Бишкек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че желанието на Запада да запази господството си на световната сцена увеличава рисковете от конфликт, предаде Ройтерс.

"Потенциалът за конфликт в света нараства и това е пряко следствие от опитите на западните елити да запазят своето политическо, финансово, военно и идеологическо господство по всякакъв начин“, каза Путин.

"Те умишлено умножават хаоса и изострят международната обстановка", посочва още той във видеообръщение на регионален форум в Бишкек, публикувано от Кремъл.

Освен това той обвини Запада, че "експлоатира" Украйна и използва нейния народ като "пушечно месо" в конфликт срещу Русия.

Путин многократно е представял войната в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция", като конфликт между Русия и Запада, критикувайки онези, които предоставят военна и финансова подкрепа на Украйна.

Киев, европейските страни и Вашингтон твърдят, че Москва е използвала претекст за опасения за сигурността, за да започне цинична война на агресия срещу своя проевропейски съсед в опит да завземе части от територия и да свали президента Володимир Зеленски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна