Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

148 гласа в НС "за" оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна

Снимка: Ани Петрова

Със 148 гласа "за" ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход" подкрепиха проекта на решение за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна, внесен от Министерски съвет в изпълнение на решението на парламента от 3 ноември за оказване  на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България. 

46 депутати от БСП и "Възраждане" гласуваха "против", а 1 от "Продължаваме промяната" - "въздържал се". 

Съгласно гласувания проект подкрепата за Украйна може да бъде реализирана по два начина. Първият се състои в предоставяне на военно имущество Вторият е чрез принос към Мисията на Европейски съюз за подпомагане на Украйна, чиято цел е да допринесе за увеличаването на военните способности на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на операции за защита на териториалната ѝ цялост в рамките на международно признатите граници, както и на цивилното население.

Предлага се в рамките на тази мисия България да предостави военно имущество. 

Също така с проекта на решение се заявява принос на България към Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна с участие на военнослужещи от въоръжените сили на  България на позиции на стратегическо ниво в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Допълнително се предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на лица от въоръжените сили на Украйна за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на страната ни.

Бяха подкрепени и допълнителни точки в решението - едната: Министерският съвет да  продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна и военнотехническа подкрепа на Украйна, съобразно заявената от нея необходимост и българските възможности, а другата -  Министерският съвет да пристъпи към обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерство на отбраната, представляващи въоръжение и боеприпаси, чиито срок на съхранение изтича до три години, включително и чрез замяна на наличните такива с новопроизведени от Държавните публични предприятия. Отпадна текстът: "срещу които получава новопроизведени такива на съответната равностойност". 

БСП и "Възраждане" се възпротивиха и гласуваха против решението.

"Това ни въвлича в конфликта и е противно на българския национален интерес", заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов допълни:

"Тук царува евроатлантическо лицемерие".

И двете политически сили заявиха, че с редакцията в т. 7 на решението на практика се спира пътят ни за ускорена военна модернизация.

Само Явор Божанков от БСП гласува "за" изпращането на военна помощ. В емоционална реч заяви от трибуната на парламента той заяви:

"Аз съм абсолютно убеден в своята позиция, с ясно съзнание какви последствия може да има тя за мен, но съм убеден в едно - Русия няма да спечели тази война".

Стоян Михалев от ДБ допълни:

"Ние показваме за първи път, че и ние сме част от цивилизования свят".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна