Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти

Снимка: БГНЕС

Седем български граждани са обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. По разкриването ѝ се е работело от началото на годината, казаха от МВР и прокуратурата. От там отчетоха и работата си по акцията срещу наркоразпространението.

Групата, занимавала се с каналджийство, имала строга организация, казаха още от МВР.

Мигрантите са били поемани от границата с Турция. Приспивали са в Бургас, Пловдив или Пазарджик. После са докарвани за известно време в София, след това извеждани през Сърбия.

Всеки мигрант е трябвало да заплати по 2 500 евро, като 1 500 от тях са отивали лично за ръководителя на престъпната група, каза заместник- директорът на ГДБОП Любомир Николов. Той призова гражданите:

"Когато забележат такива помещения, адреси в близост до техните домове, да сигнализират на органите на полицията, за да можем своевременно да взимаме отношение спрямо такива наети квартири, използвани за престъпна дейност".

По операцията се е работело заедно с ЕВРОПОЛ.

Акцията срещу разпространението на наркотици статистиката сочи - 400 души обвинени. Най-младият е 17-годишен ученик, продавал хапчета по 50 лв. 254 са досъдебните производства, 10 разкрити нарколаборатории, 1 500 училища и райони около училища са проверени, както и 1600 заведения. Ето и още от казаното от говорителя на главния прокурор Сийка Милева:

"В операцията "Бяло" бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е много разнообразна - от метаамфетамини, марихуана до кокаин и модерната дрога, дизайнерската дрога. Това са вероятно и над 10 хиляди дрогирани шофьори, които са потенциални убийци по българските ни пътища".

От прокуратурата и от МВР предупредиха, че акцията няма край и продължава.






БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна