Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови книги от базара и фестивала - истории, пътешествия, поезия срещу войната

Това издание на "Късното шоу" с Даниел Ненчев е посветено на книгите, четенето, новите издания, авторите, базара в НДК и литературния фестивал там.

Слушайте епизода тук:


В момента в София се провежда 49-ото издание на Международния панаир на книгата. Кремена Димитрова разказва за фестивала, който тази година се провежда под мотото "Четене с разбиране". Освен много книги, панаирът в НДК предлага и разнообразни срещи с известни съвременни писатели, сред които Рута Сепетис, Маргарет Атууд и много други.

Гост на Даниел Ненчев в предаването е и художникът на десетки книги Дамян Дамянов, който разказва за книгата "Ножицата" - ключ за портите на националната ни памет“. Това е текст, който ни превежда през всякакви катаклизми от Османското владичество до наши дни. Самият Дамян Дамянов споделя: “Книгата е тук, за да ни припомни миналото – с неговите светли страници и стаи, но и с мрачните мазета, в които избягваме да слизаме и за които не говорим достатъчно”.

Йордан Ефтимов също представи новата си книга с поезия "Преди да измият кръвта". Тя е вдъхновена от войната и се опитва да представи човека във възможно повече измерения.

Красимир Лозанов разказа за най-новите книги на издателство Жанет-45, сред които е и книгата "Оловна тишина" на Ивайла Александрова. В нея авторката събира както познати, така и непоказвани досега документи, свързани с делото за разстрела на Никола Вапцаров. Обемното изследване на Ивайла Александрова беше отличено и с награда "Златен лъв".

В предаването гостува и Даниел Пенев, който представи втората книга от поредицата "Хората, които променят България". В нея той представя различни хора от сферата на медиите, културата, доброволчеството и не само, които се опитват да направят България една по-добра страна за живеене. Даниел Пенев споделя, че тази книга е опит да разкаже за всички онези хора, които се опитват да оставят света в по-добро състояние от това, в което са го намерили.

Гост на Даниел Ненчев е и Симеон Идакиев - журналист, продуцент и водещ на предаването "Атлас" на БНТ, както и неуморен пътешественик. В предаването той представи последната си книга – "Мечта по Южния кръст".

Всички тях можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени