Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин обяви готовност за диалог по конфликта в Украйна, но изрази разочарование от Запада

Президентът на Русия Владимир Путин говори по време на сесията "Светът след хегемонията: справедливост и сигурност за всеки“ на Международния дискусионен клуб "Валдай", 27 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обяви готовност за диалог по конфликта в Украйна, като в същото време изрази разочарованието си от западните страни. Според него липсата на доверие в Запада ще усложни бъдещите преговори.

Повод за разочарованието на Владимир Путин стана интервю на бившия канцлер Ангела Меркел за германския вестник “Цайт”. В интервюто Меркел заяви, че минските споразумения са били опит да се даде на Украйна време, което тя е използвала и е станала по-силна.

Според руския президент думите на германския канцлер доказват, че никой не е имал намерение да изпълнява споразуменията. “Оказва се, че и те са ни лъгали”, каза Путин и добави, че целта е била да се въоръжи Украйна и да се подготви за бойните действия.

Той увери, че Русия се е надявала конфликтът да се реши в рамките на минските споразумения. По думите му, "след подобни изказвания възниква въпросът с доверието: как да се договаряш, за какво, може ли изобщо да се договаряш и къде са гаранциите?".

"Така или иначе в крайна сметка ще се наложи да се договаряме, но това ни кара да се замислим с кого си имаме работа”, каза още Владимир Путин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна