Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Не се очакват проблеми с електрозахранването след спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

От полунощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за ремонт за отстраняване на технически проблем.

Не се очаква спирането да доведе до проблеми с електрозахранването, тъй като страната ни има достатъчно мощности, каза за БНР Ангелин Цачев - изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

Въпреки че 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да работи по коледните празници, чак до 26 декември според подадената от централата заявка в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) , директорът на ЕСО Ангелин Цачев каза:

"Не очаквам да има някакви сериозни проблеми при осигуряване на електрическата енергия".

Причината – "към този момент износът към останалите страни в региона е над 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, а блокът в АЕЦ "Козлодуй" реално произвежда 24 хиляди мегаватчаса на денонощие", обясни Цачев.

"Отделно, другата седмица ще влезе в експлоатация и 7-и блок в ТЕЦ "Марица изток 2", добави той.

На водни запаси може да се разчита за кратко.

"Имаме достатъчно резерв във водните централи, които да осигурят необходимите оперативни резерви в системата. Но да разчитаме, че само водните централи ще осигурят енергията за цялото потребление е меко казано несериозно предвид сушата през есента и последните зимни месеци", каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

Как ще се отрази на цените на свободния пазар?

"Със сигурност енергия за пазара ще има, отделен е въпросът каква ще бъде цената на тази енергия, тъй като отпадането на хиляда мегавата от производството в целия регион ще причини един допълнителен недостиг в и без това дефицитния регион на Югоизточна Европа, което вероятно ще доведе до по-високи цени", каза Ангелин Цачев.

Според изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов обаче спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да окаже съществено влияние върху цените на тока за свободния пазар.

"Аз не мисля, че спирането на 1000-мегаватовия блок на "Козлодуй" ще се отрази драматично на ценовите нива в района, понеже от няколко месеца както пазар ден напред, така и пазар в рамките на деня, са напълно интегрирани и пазарните механизми по автоматичен начин ще преразпределят потоците, така, че това намаляване на предлагането на свободен пазар няма да окаже сериозно влияние върху нивата на цените. От тези грубо казано, 1000 мегавата мощност, които ще бъдат спрени за няколко дни, една част от тях се предлагат и на регулиран пазар, така, че отпадането на предлагането за свободен пазар няма да е толкова голямо като количество", каза Константин Константинов.

Освен това информацията за спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"  беше обявена достатъчно рано, за да могат пазарните участници да изготвят своите стратегии, допълни директорът на енергийната борса Константин Константинов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.