Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гълъб Донев: Оръжието, което България изпраща на Украйна, е за тренировки на войници в други страни

Снимка: БГНЕС

Оръжието, което България изпраща на Украйна, нe е за фронта, а за тренировки на войници в други страни. Това съобщи премиерът Гълъб Донев пред Би Ти Ви.

Решението на парламента за предоставяне на военна помощ за Украйна не означава, че воюващата с Русия страна ще получи оръжия, които да използва на фронта. Напротив - те са предназначени за обучения на украински военнослужещи, които се провеждат в страни, членуващи в Европейския съюз и НАТО, каза Донев.

"Това, което се изнася от политическите партии, не е точният механизъм и точно предоставяне на оръжие на Украйна. Ние всъщност ще ючастваме в EUMAM, която е на НАТО и ЕС. Обученията се правят. Предоставяме леко стрелково оръжие и боеприпаси за обученията в тези държави на украинските военнослужещи. Това е, което сме предложили! Това е, което прие Народното събрание“.

Той добави, че именно такова е било искането на Украйна. Списъкът с въоръжение, което България ще изпрати на Украйнаq е поверителен, като според думи на министъра на икономиката Никола Стоянов България изпраща леко стрелково оръжие и някои боеприпаси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна