Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи и прокурори: Да не остават безнаказани хора, неколкократно задържани за наркотици или кражби

Снимка: Апелативна прокуратура - Велико Търново

Полицаи и прокурори от Великотърновския апелативен район настояват за преосмисляне на съдебната практика и последващи законодателни промени, за да не остават безнаказани случаите, в които едно и също лице няколко пъти е залавяно с малки количества наркотици или с крадени дърва за огрев, но досъдебните производства се прекратяват заради маловажността на случая и се стига само до административни наказания.

Днешните обществени очаквания се разминават с нормите на Наказателния кодекс и това налага по-задълбочен дебат за малките количества наркотици и открадната дървесина, коментираха на срещата си полицаи и прокурори от Апелативен район Велико Търново.

На срещата стана ясно, че е започнало сформирането на смесените екипи между полиция и прокуратура за наблюдение и анализ на шест вида престъпления - организирана престъпност, разпространение на наркотици, телефонни измами, битова престъпност, корупция, мигрантски натиск. 

Като значим проблем беше посочена липсата на следствен арест в Габровския съдебен район, което затруднява значително работата на разследващите органи и извършването на процесуално-следствени действия със задържаните. 

За Русенския съдебен район полицаи и прокурори настояват за Областната дирекция на МВР да бъде купена апаратура за експертизи на синтетични наркотици, каквато там няма, въпреки че това е рисков район за наркотрафик. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна