Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер обеща още персонал за обработка на документите на мигрантите

Риши Сунак напуска Даунинг стрийт 10, отправяйки се към парламента в Лондон, 26 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак обеща повече персонал в помощ на служителите, които се занимават с молбите за убежище на мигрантите, така че голямото забавяне и натрупване на молби да бъде изчистено до края на следващата година.

Съгласно плановете на премиера ще бъде създадено специално звено от 400 специалисти, които да се занимават изключително с молбите на албанците, които са най-големият процент от преминалите Ламанша и търсещи убежище на Острова тази година.

Служителите ще действат на базата нови разпоредби, според които Албания е смятана за „сигурна държава“ и за да получи някой убежище ще са необходими солидни доказателства за съвременно робство. Схемата ще улесни бързото депортиране на албанците обратно в родината им, а освен това британски гранични служители ще бъдат допуснати по основните албански летища като превантивна мярка.

Бавното и неефективно обработване на заявленията доведе до натрупване на молби през последните години. Наличните данни показват, че още не е взето отношение по 117 000 молби, засягащи 143 377 души.

Близо 100 000 от тях чакат повече от 6 месеца, през което време нямат право на работа. Правозащитни организации, занимаващи се със случаи на бежанците, заклеймиха плановете на властите като „жестоки и неефективни“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна