Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще има Музей на толерантността

Къщата – паметник на културата на ул. "Бетовен" 7, която е общинска собственост, да стане Музей на толерантността ще обсъждат на сесия пловдивските общински съветници. 

Имотът ще бъде предоставен безвъзмездно за 10 години на новоучредената фондация Български център на толерантността с председател Яков Джераси. В ръководния й орган влизат още д-р Невен Енчев Фон Голденбург,  адвокат Росен Димитров,  бившият кмет и областен управител Тодор  Петков и бившият модел Милкана Палавурова.

От кореспонденцията по случая става ясно, че през септември Яков Джераси е разговарял с кмета Здравко Димитров, главния прокурор Иван Гешев и пловдивския митрополит Николай, на която е обсъдена идеята на семейство Даган от Израел да дарят къщата си на ул. Александър Батемберг 38 на пловдивската община, ако в нея бъде изграден Музей на толерантността. От своя страна кметът е предложил къщата на сем. Даган да бъде предоставена на Драматичния театър, а в замяна общината да осигури друга сграда в центъра на града за Музей на толерантността. Според Джераси това ще бъде единственият музей в Европа, който ще е фокусиран върху отношенията между етносите в България.

Последната за тази година сесия на Пловдивския общински съвет ще се проведе на 19-ти декември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна