Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер Риши Сунак ще се срещне с британските войски в Естония

Риши Сунак, британски премиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак ще се срещне с британските войски в Естония. Това ще стане в рамките на участието му в среща на високо равнище на лидерите на скандинавските и балтийските държави в латвийската столица Рига, чиято основна точка е как да се противодейства на руската агресия.

Срещата на високо равнище в Латвия идва след съобщения, че британският премиер е "изнервил" някои правителствени кръгове с поисканата от него оценка за хода на войната в Украйна и как се използват британските военни доставки. Някои дори го обвиниха в прекомерна предпазливост. Риши Сунак ще се опита да потвърди ангажимента си за подкрепа на украинските военни усилия.

Очаква се той да обяви, че Обединеното кралство ще достави стотици хиляди артилерийски боеприпаси през следващата година на Киев на стойност 250 милиона паунда като част от пакет от военна помощ, който вече включва ракетни системи и зенитни оръдия.

В Рига ще бъдат обсъдени мерки за адекватно противодействие на руската агресия, заплахите за инфраструктурата и хибридните заплахи, породени от войната в Украйна, както и засилване на подкрепата за Финландия и Швеция преди присъединяването им към НАТО. Ще бъдат взети и решения за съвместни военни учения.

След Латвия Сунак ще посети Естония, където ще се срещне с британските войски и войските на НАТО на служба в източния фланг на военния блок по руската граница. В Естония има 1 485 британски войници – 833 от тях са част от контингента на НАТО и 652 са базата на двустранно споразумение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна