Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински военен център: Украинската армия вече използва български оръжия във войната с Русия

Изображението е от сайта mil.in.ua

Украинската армия вече използва български оръжия във войната с Русия. Това се посочва в публикация на сайта на неправителствения Украински военен център. 

Публикацията посочва, че Териториалната отбрана на Украйна вече е получила българските противотанкови оръжия. А части на Териториалната отбрана вече са провели обучение с тези оръжия.


"Оръжието е предназначено за поразяване на танкове, самоходни артилерийски системи и други бронирани цели, както и за унищожаване на жива сила на противника", се посочва в публикацията.


За оръжията за поразяване на бронетанкова техника са прехвърлени и български 73-милиметрови снаряди и гориво. Сайтът пише, че производител на оръжията и боеприпасите са български оръжейни фирми. Но не уточнява по каква линия са стигнали до Украйна.

Снимка от сайта https://mil.in.ua

За БНР от Министерството на отбраната казаха, че изпращането на военна помощ ще стане само след като взетото от парламента в петък решение бъде обнародвано в "Държавен вестник". 

Още в петък БСП призоваха президентът Румен Радев да наложи вето, а днес социалистите потвърдиха позицията си и посочиха, че ако не бъде наложено вето, ще се обърнат към Конституционния съд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна