Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Искренова: Танцът е изкуството, което най-силно утвърждава живота

| обновено на 21.12.22 в 07:51
Снимка: БГНЕС

За втора поредна година програмата за култура на БНР “Христо Ботев“ организира кампанията "Българските посланици на културата". Идеята е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и пр., които със своето творчество през 2022 година прекрачват географските граници на страната ни. Това са българи, които правят България разпознаваема в световното културно пространство.

“Не очаквам много от политиката, имам нихилистично отношение към нея. Мисля, че тя изразява едно ниво на развитие на манталитета, към което не бива да имаме големи претенции. Трябва да бъдем прагматични и да знаем какво искаме от тези хора. Те правят ли го или не. Не очаквам някакви колоси на интелекта, духа или въображението. Очаквам ясни прагматични действия и малко повече истина в това, което се говори“, казва в ефира на “Нашият ден“ хореографът Мила Искренова, едни от Българските посланици на културата за 2021 г.


Какъв беше българският танц през 2022 г.?

“Наскоро ми беше поръчан обзорен текст за българския танц през 2022 г., след като се съсредоточих върху темата, го озаглавих “Младият танц“. Има едно невероятно избухване на развитието на танца под всякакви форми – конкурси, семинари, премиери, различни нови инициативи, които се правят преимуществено от млади хора. Това е една естествена реакция, защото през последните две години, благодарение на пандемията и на войната, непрекъснато се намираме пред лицето на смъртта, а танцът е изкуството, което най-силно утвърждава живота, защото той се носи от тялото на човека и от духа, въплътен в това тяло.

В първия момент, в който леко бяха отслабени ограниченията, имаме експлозия от нови неща в танца у нас, което не може да не те прави щастлив“, казва още тя в интервю за БНР.

Най-красивият танц за 2022 г.

“Имах едно много странно и непредвидено за мене преживяване. Включих се в един проект на моя колега Росен Михайлов, който инициира съвместен продукт с “Квадрат 500“, наречен “Виртуални тела“.

Идеята на проекта е 10 български хореографа от различни поколения да интерпретират 10 картини от постоянната експозиция на български художници. Аз се включих, като избрах да интерпретирам картината на Жул Паскин – “Жените на Цар Соломон“, разказва още Искренова в интервю на Нина Цанева за “Нашият ден“.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна