Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За нарушителите на пътя са необходими законови промени и граждански натиск

Снимка: bntnews.bg

Близки на загинали при катастрофи от цялата страна се събраха в пазарджишкото село Братаница, за да се срещнат с главния прокурор Иван Гешев. Всички те настояваха за по-строги наказания за нарушителите и убийците на пътя. 

Иван Гешев в присъствието и на неправителствения сектор заяви, че е нужен граждански натиск, за да има адекватни законови промени, които трябва да обхванат не само наказанието, но и превенцията.

Законите са от времето на Тодор Живков - 1968 година, и те в голямата си част са неадекватни и позволяват да се избегне затворът.

Отделно в голямата си част пътно-транспортните произшествия се квалифицират по непредпазливост, независимо дали шофьорът е употребил наркотици, дали е бил пиян, дали се е движел с 50 - 100 км над превишената скорост. И това не е толкова вина на съда и на правосъдната система. Това е проблем в законодателството. Просто няма как да осъдиш за умишлено престъпление при положение, че това не е регламентирано в закона. Причините са в законодателство, организация и много други неща.

И аз съм тук, за да кажа, че прокуратурата със своите възможности в рамките на закона ще иска да участва заедно с вас, с неправителствения сектор това да не продължава. И това може да стане само с общи усилия", заяви главният прокурор Иван Гешев пред присъстващите в читалището в Братаница.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна