Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Италия Джорджа Мелони иска да посети Украйна през януари

Джорджа Мелони - премиер на Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският премиер Джорджа Мелони каза, че иска да посети Украйна в началото на следващата година, предаде Франс прес.

Тя потвърди подкрепата си за Украйна срещу руската инвазия, въпреки че нейното правителство включва крайнодясната "Лига" и дясната партия на Силвио Берлускони "Форца Италия". Лидерът на "Лига" Матео Салвини, както и бившият премиер Берлускони, отдавна поддържат топли отношения с Русия, отбелязва АФП.

„Ще се обадя на (украинския президент Володимир) Зеленски, за да представя желанията си и да организирам това пътуване, което възнамерявам да направя през първите месеци на следващата година“, каза Мелони пред италианската телевизия "РАИ 1" в четвъртък.

"Ние сме в период, когато почти всички култури по света празнуват светлината", докато украинците "живеят в тъмнина", каза тя.

Москва атакува електроцентрали и друга гражданска инфраструктура в Украйна, докато страната трепери в зимния студ.

„Само си представете какво би било да изключите всичко по време на празниците, дори и да е само за час - газ, ток, телефон, телевизия... И ще разберем... колко е забележителна тяхната способност да се противопоставят", тя каза.

Предшественикът на Мелони -  Марио Драги, посети Киев през юни с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна