Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Повишението на минималната заплата - от 1 януари

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Повишението на минималната заплата ще е от първи януари 2023 та година, това категорично заяви президентът Румен Радев и сложи точка на спора между министри от служебното правителство по темата за датата .

Президентът по категоричен начин сложи край на публичния разнобой между министрите от служебното правителство от кога минималната работна заплата да бъде увеличена, като коментира и дискусията в парламента по темата:

"Докато от трибуната се водят популистки битки кой повече да се хареса на избирателите и едно безумно наддаване, видяхте отвчера, че служебното правителство вече решава този въпрос. Ще има увеличение на минималната работна заплата и то от 1-ви януари, веднага".

Вицепремиерът Лазар Лазаров вече обяви: ще предложи минимална заплата от 780 лева - с 10 лева повече от предходното си намерение и от дата 1-ви януари, а финансовият министър Росица Велкова на няколко пъти изрази становище, че вдигането е добре да се направи от юли.

Що се отнася до връчването на втория мандат за съставяне на правителство, президентът потвърди:
"Това ще се случи в пръвите дни на Новата година". Отказа да коментира коя ще е третата избрана от него формация, ако и вторият мандат се провали:

"Най-важната цел е да имаме най-сетне редовно правителство. Няма никакъв проблем много бързо да завъртим ролетката с мандатите. Какъв ще е изхода? Аз мисля, че партиите наистина имат време в цялото това противопоставяне, да намерят път един към друг".
Така Румен Радев отговори на обвиненията на лидерите на Българската социалистическа партия и на партия "Възраждане", че бави конституционната процедура.

Час преди депутатите да отхвърлят наложеното от него вето върху Изборния кодекс, президентът каза:

"Много ясно изложих своите мотиви при налагането на ветото. Аз се надявам, че народните преставители няма да направят така, че да отблъснат още повече избирателите от урните".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна