Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Грозев: Българските власти все още не са се свързали с мен, има риск за живота ми

Снимка: Туитър/Христо Грозев

"С нетърпение очаквам да разбера в какво съм обвинен. Чужди правителства се свързаха с мен - на Холандия, Естония, Швеция, Литва, а българското все още не е", заяви пред бТВ издирваният от Русия български журналист Христо Грозев, който работи за разследващия сайт „Белингкат“.

Грозев е наел адвокат в Русия, но той още не може да се добере до информация за причините за обявяването му за издирване.

Христо Грозев живее в Австрия, която му дава защита и самият той ще се възползва от това.

“Абсурдно е, когато български журналист бъде издирван федерално от страна (Русия - б.р.), която води война и против, която ние даваме оръжия на другата държава (Украйна - б.р.) в конфликта, да има нулева реакция. Без да се зададе въпрос за какво е това и има ли нарушаване на човешките права, има ли опасност за нашия гражданин и едва на третия ден да бъде отправен такъв въпрос”,каза той.

Грозев се надява, че би разпознал руски шпионин. “Все пак с това се занимавам вече 8 години. Повечето от наемниците са бившипредставители на тайните служби. Те имат определен подход и определени гафове, които правят - използват последователнипаспорти за фалшивите си личности, изпращат съобщения с незащитена връзка. Голямата корупция в Русия ни позволява дакупуваме данни в реално време на мобилните им оператори, да следим тези, които са най-опасните за нас ”, каза той.

"Купувам си самолетни билети в последния момент и попълвам грешна информация", отговори Грозев на въпрос каквопредприема, за да се предпази.

Той бе категоричен, че цял отдел на разузнаването в Русия е ликвидиран заради разследванията на "Белингкaт".

"Русия действа бавно. Те имат дълга памет и не прощават. Затова не е нужно да търсим това, над което сега работя.Последните 5-6 години сме нанесли непоправима щета върху фикцията, че руснаците имат най-страшните инай-съвършените тайни служби като например разследването за групата на ГРУ, на военното разузнаване, от около 25 души, които в продължение на 10 години обикалят Европа и отравят хора като Гебрев, взривяват складове в Чехия, в Словакия, в България, отравят Скрипал и много други престъпления са извършили. Благодарение на нашите разследвания те вече не могат да го правят", каза Грозев. 

"По-скоро има риск за живота ми. Освен официални инструкции, за да се извърши покушение срещу когото и да е, има и неофициални групи - паравоенни, хибридни войски, които с голямо удоволствие ще извършат нещо, което да е подарък за Кремъл", каза Грозев.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна