Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И САЩ налагат задължителни Covid тестове за пътуващите от Китай

Съединените щати ще наложат задължителни тестове за Covid-19 на пътуващите от Китай, съобщиха американски здравни власти в сряда, присъединявайки се към Индия, Италия, Япония и Тайван в предприемането на нови мерки след решението на Пекин да премахне строгата си политика на "нулев Covid", предава Ройтерс.

Длъжностните лица казаха пред репортери, че от 5 януари от всички пътници на възраст две и повече години, пристигащи със самолет от Китай, ще се изискват отрицателен резултат от тест не повече от два дни преди заминаването им от Китай, Хонконг или Макао.

Пътниците, които имат положителен тест повече от 10 дни преди полет, могат да предоставят документация за възстановяване вместо отрицателния резултат от теста, казаха още американските федерални служители.

При внезапната промяна по-рано този месец на досегашната протовипандемична политика, Китай започна премахването на най-строгия в света Covid локдауни и обширно тестване, поставяйки пострадалата си икономика на курс за пълно повторно отваряне през следващата година.

Премахването на ограниченията след широко разпространени протести срещу тях означава, че сега Covid-19 се разпространява в Китай до голяма степен неконтролирано и вероятно се заразяват милиони хора на ден, според някои международни здравни експерти.

Пекин беше изправен пред международна критика, че официалните данни за новозаразените с Covid-19 и броят на смъртните случаи не съответстват на мащаба на епидемията.

Някои глобални здравни експерти казаха, че вирусът може да зарази до един милион души на ден, а международни групи за моделиране прогнозираха, че в Китай може да има два милиона смъртни случая или дори повече, посочва Ройтерс.

Подходите на САЩ и Китай за борба с Covid-19 се различаваха съществено по време на пандемията.

Високите нива на заразяване в Съединените щати в началото на пандемията дадоха възможност на Пекин да твърди, че неговият модел на строги мерки за превенция на Covid-19 е спасил животи.

Междувременно Китай се бори да ваксинира своето възрастно население и все още не е разрешил поставянето на чужди иРНК ваксини. Общият процент на ваксиниране е над 90%, но процентът за възрастни, които са получили бустерни ваксини, спада до 57,9% и до 42,3% за хора на възраст 80 и повече години, според данни на китайското правителство от миналата седмица.

Страната има девет вътрешно разработени ваксини срещу коронавирус, одобрени за употреба, но нито една не е актуализирана, за да се насочи към силно заразния вариант Омикрон.

През юни Съединените щати пък отмениха 17-месечно изискване хората, пристигащи в страната по въздух, да имат отрицателен тест за Covid-19. Все още се изисква повечето граждани извън САЩ да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, за да пътуват до Съединените щати.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна