Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акцията от вчера е политическа бухалка, която се използва от Пеевски срещу Доган, смята разследващият журналист

Атанас Чобанов: В ДПС се води мафиотска война

"Допускам, че може да се обърне палачинката, но засега не е това трендът - по скоро прокуратурата е лоялна на Пеевски"

| Интервю
Снимка: Личен архив

"Политическа бухалка, която се използва от Делян Пеевски, за да се разправи с противника си Ахмед Доган – мафиотска война".

Така разследващият журналист от Bird.bg Атанас Чобанов определи вчерашната акция на Антикорупционната комисия и прокуратурата със съдействието на МВР в имоти и адреси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и бившия шеф на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

Според него ако не се беше стигнало до разлома в ДПС, този кредит нямаше да интересува правозащитните ни органи:

"Делото за този кредит, което е по сигнал на ББР, беше прекратено миналата година. Изведнъж беше възобновено, след като стана ясно, че има конфликт в ДПС. Очевидно това насочва към позиционирането на политическите бухалки, държавните бухалки в тази мафиотска война, която се води в ДПС".

Има и други заеми, които са много интересни и които като се проследят, се свързват с Пеевски и Йордан Цонев, допълни Чобанов в интервю за предаването "Преди всички".

"Примерно един хотел на Халкидики е купен със заем от ББР – държавни пари са отишли, за да се купува огромен хотелски комплекс. Без обезпечение е кредитът в ББР. Какво става с тези кредити? Би трябвало и те да се изследват от прокуратурата и Антикорупционната комисия, но това не се прави. Очевидно те са взели страна".

Разследващият журналист напомни и други случаи с кредити, например такъв за колекторска фирма, както и за "къщи, за които се говореше, че са купени от Мавродиев, за да настани там една дама от Барселона". Много неща има да изследва прокуратурата, обобщи той.  

Атанас Чобанов направи паралел между сегашната ситуация и случилото се с кредитите от КТБ преди години, които бяха основно към Пеевски:

"След като Пеевски се разправи с бившия си съдружник, неформално, Цветан Василев и успя да скрие участието си във вземането на кредити от КТБ чрез прокуратурата, чрез Гешев, така и сега също с тези кредити от ББР той ще изчезне, ако продължи да контролира прокуратурата и Антикорупционната комисия. Той се разправя с другите, които са вземали - с негово знание и подкрепа, разбира се, и изчезва от делото. Повтаря се този сценарий. Дали ще успее… Позициите му вече не са толкова силни. Но засега явно прокуратурата и Антикорупционната комисия са изцяло на негова страна".

По думите му селективно и целево се активират стари разследвания, които са прекратени, за тези кредити, в които Пеевски е накиснат отвсякъде, както и Йордан Цонев. Разследва се единствено това, което води по някакъв начин към Доган, отбеляза журналистът.

Ще видим и съдебни прения на кого е ДПС в Административния съд, очаква Чобанов и добави: "Ще видим и там влиянието на Пеевски доколко е запазено". Той не изключва и други "по-остри мероприятия".

"Допускам, че може да се обърне палачинката, но засега не е това трендът - по скоро обратното - прокуратурата е лоялна на Пеевски", каза в заключение разследващият журналист. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Атанас Чобанов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна