Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Изборния кодекс са обнародвани в Държавен вестник

Снимка: БГНЕС, архив

Промените в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина и в секциите с над 300 избиратели, бяха обнароднави в „Държавен вестник днес“. Депутатите приеха промените в началото на този месец, президентът наложи вето, а Народното събрание го отхвърли преди седмица.

В секциите с над 300 избиратели гласоподаватели ще може по свой избор да упражни вота си с хартиена бюлетина или с такава за машинно гласуване, като за отпечатване на бюлетина от машинното гласуване ще се използва специализирана хартия с допълнителни защити.

След гласуване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден.

Тъмните стаички отпадат и ще бъдат заменени с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

С 40 заявления ще се разкрива нова секция в чужбина.

Запазва се 15-членния състав на ЦИК, както и техническите носители, на които ще се записва резултата от машинното гласуване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

И още - ЦИК ще предоставя достъп до изходния код на машинното гласуване на партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера на последните парламентарни избори. Достъпът до кода и останалата електронна документация няма да може да се предоставят 10 дни преди изборния ден.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна